تفاوت دوز یادآور و دوز اضافه واکسن کرونا چیست و به چه کسانی تزریق می‌شود؟-راهبرد معاصر

تفاوت دوز یادآور و دوز اضافه واکسن کرونا چیست و به چه کسانی تزریق می‌شود؟

دبیر کمیته علمی کشوری ضمن تشریح تفاوت دوز بوستر با دوز اضافه، گفت: بر اساس آنچه که وعده داده شده تا اوایل آذر ماه به ایمنی جمعی واکسیناسیون در کشور می‌رسیم و بعد از آن درباره استراتژی دوز اضافه تصمیم‌گیری می‌شود.
تاریخ انتشار: ۱۰:۲۰ - ۰۳ آبان ۱۴۰۰ - 2021 October 25
کد خبر: ۱۰۶۶۹۳

به گزارش راهبرد معاصر، دکتر حمیدرضا جماعتی درباره وضعیت تزریق دوز بوستر، گفت: باید توجه کرد که بعد از تزریق دو دوز واکسن ضد کرونا، دو نوع دوز وجود دارد؛ یکی دوز بوستر یا یادآور است و دیگری دوز اضافه است.

وی افزود: دوز بوستر یا یادآور را زمانی تزریق می‌کنند که تقریبا همه افراد واکسینه شده باشند و ایمنی در برابر ویروس به وجود آمده، اما به مرور زمان ایمنی در برابر عامل ویروسی کمرنگ می‌شود. در اینجا به تدریج و با مرور زمان اثربخشی واکسن در سیستم ایمنی از بین می‌رود که معمولا در مطالعات یک بازه زمانی شش ماهه را اعلام کرده‌اند. به طوری که نشان داده شده که شش ماه بعد از تزریق دو دوز واکسن به تدریج سطح آنتی‌بادی‌های ضدویروس کرونا، بسیار پایین آمده و از حالت ایمنی‌بخشی که در برابر ویروس انتظار داریم، کاهش یافته و فرد در معرض عفونت مجدد با ویروس کرونا قرار می‌گیرد.

جماعتی ادامه داد: حال برای اینکه حالت یادآوری در سیستم ایمنی ایجاد شود، معمولا از دوز سوم استفاده می‌کنند که به عنوان دوز بوستر یاد می‌شود. تزریق این دوز در کشور‌هایی انجام می‌شود که تمام افراد جامعه واکسینه شده باشند و بعد از گذشت زمان، ایمنی در برابر ویروس کم شده باشد. در نتیجه در این کشور‌ها دوز بوستر در افراد پر خطر و افرادی که در مواجهه مرتب با ویروس هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد.


وی ادامه داد: در کشور ما هم با توجه به اینکه پرسنل و کادر درمان، در درمان مبتلایان به ویروس کرونا دخیل بودند و مدت طولانی از دو دوز واکسن‌شان گذشته، توصیه شد که دوز خاطره و بوستر به آن‌ها تزریق شود. زیرا این افراد روزانه در معرض ویروس کرونا قرار دارند؛ بنابراین دوز بوستر باید برای آن‌ها تزریق شود تا سیستم ایمنی‌شان در برابر این ویروس ایمنی کامل را داشته باشد که این اقدام در بیمارستان‌ها در حال انجام است.

جماعتی تاکید کرد: حال دوز اضافه کرونا زمانی تزریق می‌شود که یا واکسن تزریق شده، واکسنی باشد که کارایی خوبی نداشته باشد یا سیستم ایمنی فرد پاسخ مناسب را به واکسن ندهد و علی‌رغم تزریق واکسن، ایمنی در برابر ویروس را به دست نیاورند. مانند افرادی که به هر علتی دچار اختلال سیستم ایمنی هستند یا افراد مسن. زیرا با افزایش سن، سیستم ایمنی به تدریج و به طور طبیعی کارایی خودش را از دست می‌دهد؛ بنابراین توصیه می‌شود که در این افراد دوز اضافه را تزریق کنیم که معمولا زمان تزریق دوز اضافه از حدود یک ماه بعد از دوز دوم آغاز می‌شود و طولانی‌تر شدن آن بر اساس استراتژی‌های کشور‌های مختلف، متفاوت است و بر اساس پروتکل کشور‌ها ممکن است دوز اضافه بعد از زمان طولانی‌تری تزریق شود. زمانی هم تزریق می‌شود که ایمنی جمعی ناشی از واکسن ایجاد شده باشد. مثلا در جامعه خودمان که سطح ایمنی جمعی را واکسیناسیون ۷۵ درصدی درنظر می‌گیریم، باید ابتدا این میزان محقق شده باشد و بعد تزریق دوز اضافه آغاز شود.

وی گفت: بنابراین ابتدا باید به هدف‌مان برسیم. هدفی که وزارت بهداشت، با توجه به ویروس‌های کرونا و سوش‌های در گردش، ۷۵ درصد ایمنی جمعی را در نظر گرفته است. با توجه به اینکه هنوز به این میزان نرسیده‌ایم، به نظر نمی‌رسد که فعلا استراتژی به این سمت رود که دوز اضافه یا سوم را تزریق کنیم، بلکه ابتدا باید ایمنی جمعی را ایجاد کنیم و دو دوز واکسن را در ۷۵ درصد جمعیت تزریق کنیم و بعد وارد تزریق دوز اضافه و استراتژی‌های مربوط به آن شویم که باید در کمیته علمی کرونا مورد بحث قرار گرفته و استراتژی‌های این کار مشخص شود.

جماعتی با بیان اینکه تزریق دوز اضافه به استراتژی کشور‌ها وابسته است، گفت: از شهریور ماه به بعد واکسیناسیون در کشور سرعت گرفته است و ان‌شاءالله بر اساس آنچه که وعده داده شده تا اوایل آذر ماه به ایمنی جمعی یعنی ۷۵ درصد واکسیناسیون جمعیت می‌رسیم و بعد از آن درباره استراتژی دوز اضافه تصمیم‌گیری می‌شود. البته فعلا سازمان بهداشت جهانی در زمینه دوز اضافه به این نتیجه رسیده که باید در افراد بالای ۶۰ سال بر حسب نوع واکسن تصمیم‌گیری شود که آیا دوز اضافه برایشان تزریق شود یا خیر؟./ایسنا

مطالب مرتبط
ارسال نظر